Skip to main content

Wat is het Startblok

In de Spaarndammerbuurt aan de Wormerveerstraat 15 heeft wooncorporatie Lieven de Key Startblok Wormerveerstraat ontwikkeld. Hier wonen 96 jongeren, waarvan de helft Nederlandse jongeren en de andere helft jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders).

Een goede start voor iedereen

Op deze woonplek kan iedereen een goede start maken: zowel jongeren uit Nederland als jongeren die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Startblok Wormerveerstraat biedt net afgestudeerde en werkende woonstarters een springplank het ‘echte leven’ in en helpt de bewoner die net in Nederland is aangekomen snel de weg te vinden in Amsterdam.

Het derde Startblok

Startblok Wormerveerstraat is niet het eerste Startblok. In 2016 opende Startblok Riekerhaven haar deuren voor 565 jongeren. Hier gingen voor het eerst op zo’n grote schaal jongeren uit Nederland en jonge statushouders samenwonen volgens het Startblok-concept. In 2019 volgde Startblok Elzenhagen met 540 woningen. Startblok Wormerveerstraat is sinds 2021 het eerste permanente Startblok, met 96 woningen. Daarna volgden in 2023 nog Startblok Zeeburg en Startblok Kop Zuidas.

Inmiddels heeft het Startblok-concept nationale en internationale bekendheid gekregen en is het in 2019 erkend door World Habitat (VN). Elk Startblok is uniek door de verschillende bewoners, locaties en samenwerkingspartners.